Condominium XVII by Studio Razavi Architecture

Studio Razavi Architecture blends outdated and new to generate a moody, introspective room for a bachelor dwelling in Lyon.

In the bustling city of Lyon, France, lies a uniquely preserved location recognised as the Renaissance District. Layered with an array of cobblestone streets and historical architecture, this neighborhood unsurprisingly attracts site visitors from close to and significantly. Not extended in the past, it also served as the location for one of the most recent undertakings by Studio Razavi Architecture, the renovation of an apartment perched in a historic setting up.

For each the ask for of the firm’s client, a young scientist, the architects modernized the 860-square-foot house when preserving as a great deal circa-period of time depth as doable. “Two significant stone fireplaces, oversized oak beams, and the 14-foot-tall ceilings were being just some of the first characteristics we intended to restore and celebrate as component of the new room,” claims the crew.

Regardless of the confined sq. footage, the architects managed to greatly enhance the over-all feeling of place by producing an open floor plan. “A one bedroom and lavatory, in addition to the kitchen area, residing, and dining spots, make up the new program,” say the architects.

To enhance the initial wood beams lining the ceilings, the group applied tough plaster operate for the walls, as well as light-weight-hued hardwoods for the flooring. They also built-in customized constructed-ins painted in a moody coloration plan.

“By relying largely on the use of a one substance with a limited colour palette, we made a sequence of functions so as to create what we refer to as an ‘introspective space,’” the team points out. “This put allows for reflection and creative seclusion.”