garden patio breathes daily life into 19th-century household renovation by meirav galan in tel aviv

in the historic ‘neve tzedek’ neighborhood of tel aviv, israel, meirav galan architects (MGA) has refurbished a 19th-century residence to accommodate a substantial family members of 6. the renovation involves the meticulous restoration of the aged framework, as perfectly as its extension, resulting in a roomy redesigned townhouse with a newly added backyard garden patio. 


all images courtesy of gidon levin, except mentioned in any other case

 

 

the dwelling was one particular of the 1st constructions created in the picturesque neighborhood at the stop of the 19th century and was initially fashioned as a one-tale residence with a flat roof. during the 1930s, the dwelling was prolonged and architecturally redesigned, adding a second floor with a tiled roof, a gallery balcony, and exterior stairs. nevertheless, with the passage of time, the developing experienced from neglect.

 

‘on my to start with go to to the dwelling, underneath all the neglect, I could feeling the european charm combined with the nearby mediterranean scent,’ describes architect meirav galan. ‘I discovered outstanding higher ceilings, typical european picket doorways and home windows, iron thorough balustrades, and a attractive mediterranean balcony with a parisian contact. I imagined myself reviving the tale and interweaving with my clients’ dreams’

neve tzedek patio house by mga meirav galan architects 11

 

 

the architectural style of the townhouse, spanning around a lengthy rectangle whole lot, included preservation as essential by the municipality regulation, partial destruction, and new additions that prolonged the created place from 250 to 580 sqm. the existing two floors had been preserved as nicely as the façade’s first openings and exceptional balcony. the large tower that had held a staircase connecting the two concentrations was demolished and replaced by a new extension, crafted and redesigned as if it experienced always been there. meanwhile, the tiled roof was changed by a rooftop balcony with a sea perspective and plunge pool. 

neve tzedek patio house by mga meirav galan architects 8

 

 

the front lawn that had originally been two meters increased than the street was terraced, developing a new level with a welcoming exterior entrance and a support space on the street degree as properly as a new lowered lawn that provides in pure light and air to the basement. a new staircase was built and created to direct in direction of the preserved entrance degree.

neve tzedek patio house by mga meirav galan architects 7

 

 

meanwhile, the southern wing was rebuilt and extended to include two new floors reduced than the previous wing floors owing to preservation heights’ limitations, and a tiled roof attic with a balcony. the façade, even though new, was made with details equivalent to the unique northern elevation. a backyard patio was made as the coronary heart of the property between the aged wing and the new 1, supplying extra normal light-weight and operating as an intimate personal outside room in the middle of a quite dense urban fabric. whilst the street facades maintain the aesthetic character of the unique household and of the community, the patio’s metal framed windows facades were created as a distinction entity, emphasizing the new architectural style and design.

neve tzedek patio house by mga meirav galan architects 9

neve tzedek patio house by mga meirav galan architects 6

neve tzedek patio house by mga meirav galan architects 1

neve tzedek patio house by mga meirav galan architects 2

neve tzedek patio house by mga meirav galan architects 3

neve tzedek patio house by mga meirav galan architects 4

neve tzedek patio house by mga meirav galan architects 5

neve tzedek patio house by mga meirav galan architects 12
picture courtesy of roee dori

 

 

job data:

 

name: neve tzedek patio dwelling
architects: meirav galan architects (MGA)
task management and supervision: bar engineering – eran eldor and tomer ben tovim
structural engineering: buky snir
interior style: dana oberson
backyard style: haim kohen
lights design: tzach cohen
photoshoot styling: roni tishler
area: tel aviv, israel
gross crafted region: 580 sqm
large amount place: 246 sqm
images: gidon levin (‘after’ pictures), roee dori (‘before’ pictures)

 

 

designboom has received this project from our ‘Diy submissions‘ element, where we welcome our audience to submit their own get the job done for publication. see much more challenge submissions from our readers in this article.

 

edited by: myrto katsikopoulou | designboom